!!! JEST FILM Z KOCIOŁKA !!! – jest i przepis na kociołek!
Jest chłodno, mrok zapada szybciej, zwłaszcza po niedawnym przestawieniu zegarków. I to jest właśnie znakomita okazja, by zrobić ognisko. A na ognisku – kociołek. A w kociołku – same przysmaki. I tu właśnie przyda się nasz sprawdzony już w boju przepis na kociołek.
Wiecie już, że pierwszą potrawą przygotowaną przez ekipę Cooking VANa był kociołek. Wiecie też, że był przepyszny. Ale nie wiecie jeszcze, co dokładnie się w nim znajdowało i co najważniejsze – jak każdy z Was może go zrobić u siebie! Czas na PRZEPIS NA KOCIOŁEK.
A dodatkowo – tu jest FILM:
Zobaczcie naszą relację z gotowania i jedzenia tego niezwykle prostego, ale pełnego smaków dania! Koniecznie zasubskrybujcie kanał – będzie więcej filmów!
Przepis na kociołek (10-litrowy):
główka kapusty
- 1,5 kg ziemniaków
- 1-2 duże marchewki
- 4 cebule (białe lub czerwone)
- 4 duże pomidory
- 60-70 dag boczku parzonego
- duże pętko kiełbasy
- przyprawy i zioła: pieprz, sól, tymianek, oregano, szałwia, jarmuż, zioła prowansalskie
- olej, oliwa lub smalec
Jeśli lubicie, można opcjonalnie dodać:
- czosnek, paprykę różnokolorową, pieprz ziołowy, itp.
Jeśli, podobnie jak my, lubicie mocno wypieczone jedzenie, możecie przygotować kociołek dokładnie jak na filmie. Jeśli z kolei lubicie mniej wypieczone potrawy, polecam na dno kociołka ułożyć kilka plasterków boczku lub skórkę z boczku, tłuszczem do dołu i dać podwójną ilość liści kapusty.
Po wyłożeniu kociołka kapustą (i opcjonalnie boczkiem), wszystkie warzywa i mięso układamy warstwami naprzemiennie, również zioła i przyprawy, wypełniając kociołek w całości. Ponieważ mija sporo czasu zanim w kociołku temperatura dojdzie do tak wysokiej, że tłuszcz z mięsa zacznie się wytapiać, proponuję na wierzchu delikatnie skropić całość olejem, oliwą lub umieścić trochę smalcu w kilku miejscach. Na końcu kładziemy 3-4 liście kapusty na wierzch, przykrywamy pokrywą i ryglujemy kociołek. Aby potrawa była dobrze wypieczona okładamy kociołek dookoła drewnem. Jeśli lubicie mało przypieczone – kociołek powinien stać nad płomieniami.
Uważajcie! Temperatura kociołka jest znacznie wyższa niż woda w jacuzzi 😉 a nawet niż gotującego się czajnika – nie ma żartów!!!
Kociołki można zakupić przez internet, w niektórych sklepach ogrodniczych, rolniczych, itp. W Piasecznie, np. widziałem aż 4 różne kociołki do wyboru w sklepie „Rolnik” na Dworcowej, m.in. taki, jak ten na filmie.
Udanego pieczenia, gorącego ogniska, na te chłodne popołudnia. Dajcie znać w komentarzach, jak się Wam podoba, jak smakowały Wasze kociołki. Przysyłajcie ich zdjęcia na info@CookingVan.com – opublikujemy. Możecie też napisać swoje wersje składników, czy wręcz całe przepisy! Będzie smacznie!
Adam Jakubiak
Chef of Cooking Van
Zobacz też przepis na BABKĘ ZIEMNIACZANĄ