Ciepłe ciasto drożdżowe z owocami, do tego szklanka świeżego mleka lub gorącej, aromatycznej kawy… W długiej podróży od razu przypomina się rodzinny dom, w którym unosi się zapach świeżo pieczonego ciasta… Czego chcieć więcej? 🙂
Witaj strudzony Wędrowcze, gdybyś zawitał w moje progi jest wielce prawdopodobne, że takie pyszne ciasto drożdżowe z owocami pojawiłoby się na stole. Jeśli jednak skusisz się by samodzielnie przygotować ten przysmak, otwieram niniejszym serię „SZYBKIE PRZEPISY”, gdzie znajdziesz nie tylko sam przepis, ale również zdjęcia i szczegółowy film, jak dane potrawy przygotować. Życzę Ci dobrej zabawy z kulinariami, poznawaniem smaków i własną kreatywnością. Będę wdzięczny jeśli podzielisz się swoimi wrażeniami czy pomysłami w komentarzu poniżej.
To ciasto drożdżowe z owocami – ze śliwkami i morelami lub z dowolnymi owocami sezonowymi, czy też Twoimi ulubionymi – można jeść non stop, zapominając o kaloriach i zbędnych kilogramach (tak, lepiej na chwilę o nich zapomnieć 😉 ). Najlepiej smakuje z dużą ilością owoców, z kruszonką, wiórkami kokosowymi lub cukrem pudrem.
ZOBACZ FILM – przepis na drożdżowe ciasto z owocami:
Poniżej filmu znajdziesz listę składników, proporcje oraz instrukcję przygotowania.
SZYBKIE PRZEPISY – sprawdź, co to za pomysł TUTAJ.
A jeśli nie widziałeś jeszcze naszych pełnych przepisów, to zobacz koniecznie KOCIOŁEK lub BABKĘ ZIEMNIACZANĄ!
Czas przygotowania | 15 minut |
Czas gotowania | 50 minut |
Czas oczekiwania | 1,5-2 godzin |
Porcje |
osób
|
- 4 szt. jajko
- 10 g drożdże
- 1 szklanka cukier biały
- 1 szklanka mleko
- 1 szklanka olej
- 4,5 szklanka mąka pszenna
- 0,5 łyżeczki sól
- 1 łyżka masło
- 2 łyżki bułka tarta
- 7 szt. śliwka węgierka
- 5 szt. morela
- 2 łyżki wiórki kokosowe
Składniki
|
|
- Jajka rozbij i wymieszaj na jednolitą masę. Powinny być dobrze roztrzepane.
- W misce rozkrusz drożdże na drobne cząstki. Dodaj cukier, wymieszane jajka, olej, mleko oraz mąkę i sól. Nie mieszaj. Przykryj ściereczką i odstaw na 1,5 do 2 godzin.
- Po około 2 godzinach przerośnięte ciasto dokładnie wymieszaj łyżką, do osiągnięcia jednolitej masy.
- Przygotuj formę do pieczenia. Wysmaruj masłem oraz obsyp bułką tartą. Ciasto przełóż do formy.
- Na wierzch poukładaj kawałki śliwki i moreli. Sposób ułożenia owoców pozostawiam Twojej kreatywności 🙂 Owoce udekoruj wiórkami kokosowymi.
- Formę z ciastem włóż do piekarnika. Piecz 50 - 60 minut w 175 stopniach.
- Po godzinie można rozkoszować się smakiem i zapachem prawdziwego, domowego ciasta drożdżowego, jak u Mamy:)
- To ciasto drożdżowe z owocami - Bon Appetit!
Poniżej chcielibyśmy umieścić galerię zdjęć Waszych wypieków, wg powyższego przepisu. Jeśli chcesz, by pojawiło się tam również Twoje zdjęcie - prześlij je na adres info@CookingVan.com. Dzięki!
Co myślisz o tym przepisie, jak Ci się podoba? Lubisz takie ciasta? Napisz w komentarzach poniżej.
ZOBACZ WSZYSTKIE WPISY |
Polub, komentuj, subskrybuj, obserwuj nas na: - BONUSY dla najaktywniejszych czytelników. |