Uwielbiam to danie. Chleb faszerowany serem i pieczarkami jest dziecinnie prosty do wykonania na szybko, a przepis ten jest bardzo przydatny w podróży…
Chleb faszerowany wygląda niesamowicie efektownie. Po prostu zaskoczy i zachwyci Twoich gości, przyjaciół.
Czemu warto znać ten przepis w podróży? TO PROSTE! Składniki to tylko chleb, ser, pieczarki i podstawowe przyprawy, bez których też można się obejść. Do tego możesz to danie zrobić wszędzie: w piekarniku, w piecu chlebowym, na patelni, na grillu, a nawet na ognisku. Często goszcząc u „lokalsów” to właśnie chleb i ser są jednym z najczęściej spotykanych produktów, które możesz dostać, kupić, czy wymienić. Pieczarki może rzadziej, ale też możesz je zastąpić innymi grzybami, np. zebranymi samodzielnie, jeśli jadalne (warto przed pieczeniem je sparzyć). Grzyby możesz jednak zastąpić pomidorem, papryką, oliwkami, wędliną, itp.
ZOBACZ FILM jak przygotować chleb faszerowany serem i pieczarkami:
Poniżej filmu znajdziesz listę składników, proporcje oraz instrukcję przygotowania.
Każdy Twój komentarz pomaga rozwijać naszego bloga – podziel się z nami wrażeniami, napisz czy smakowało właśnie w komentarzu poniżej. Dziękujemy.
SZYBKIE PRZEPISY – sprawdź, co to za pomysł TUTAJ!
SZYBKI PRZEPIS #1 – CIASTO DROŻDŻOWE Z OWOCAMI!
A jeśli nie widziałeś jeszcze naszych pełnych przepisów, to zobacz koniecznie KOCIOŁEK lub BABKĘ ZIEMNIACZANĄ!
Czas przygotowania | 20 minut |
Czas gotowania | 25 minut |
Porcje |
osób
|
- 1 bochenek chleb
- 150 g pieczarki
- 300 g ser żółty mix - Mozzarella, Edam, Cheddar
- 1 szczypta sól
- 1 łyżeczka oregano otarte
- 1 łyżeczka czosnek granulowany granulowany lub świeży wyciśnięty
- 10 g ser pomarańczowy np. Mimolette
Składniki
|
|
- Bochenek świeżego chleba pokrój w kratkę lub w romby (z ukosa), ale w taki sposób, by nie przekroić spodu chleba. Dolna skórka ma pozostać nienaruszona. Możesz również wykorzystać starszy chleb, który zaczyna wysychać - w trakcie pieczenia nabierze ponownie świeżości (miejsca krojenia możesz w takim przypadku dodatkowo wysmarować oliwą lub roztopionym masłem).
- W miejsca przekrojone powkładaj mieszankę tartych serów, niezbyt mocno wciskając je do środka chleba. W tym kroku wykorzystaj około 1/3 objętości sera, reszta przyda nam się na kolejną warstwę oraz na wierzch chleba.
- Identycznie ułóż starte pieczarki, umieszczając je na serze, pomiędzy cząstkami chleba. Postaraj się, by wszystkie nacięcia były wypełnione serem i pieczarkami.
- Posyp całość oregano i granulowanym czosnkiem. Jeśli lubisz, możesz też odrobinę posolić lub użyć swoich ulubionych przypraw. Świetnie sprawdzi się też bazylia z suszonymi pomidorami.
- Ułóż teraz na pieczarkach kolejną 1/3 objętości sera do wypełnienia przestrzeni pomiędzy cząstkami chleba.
- Całość zawiń szczelnie w folię aluminiową i umieść w rozgrzanym do 175 stopni C piekarniku na około 15 minut.
- Wyjmij chleb z piekarnika i OSTROŻNIE (GORĄCE!) rozwiń folię. Posyp chleb resztą żółtego sera, a także serem pomarańczowym (lub innego, odróżniającego się koloru). Całości nie przykrywaj już folią. Włóż do piekarnika na kolejne 10-12 minut, aż ser się rozpuści lub mocniej przypiecze - jak wolisz. WSKAZÓWKA! Jeśli lubisz ser przypieczony na wierzchu - obserwuj końcową fazę pieczenia i wyjmij chleb zapiekany z serem w pożądanym momencie - łatwo można go przypalić w ostatniej fazie pieczenia. Przy wysokich temperaturach pieczenia może to być różnica nawet 30 sekund. Piekąc w piecu chlebowym, czas wypieku może się skrócić nawet ponad połowę.
- Teraz możesz się już cieszyć wraz ze swoimi gośćmi lub bliskimi wybornym daniem. Polecamy podawać z sosem pomidorowym lub ostrzejszym meksykańskim, a także z czosnkowym. To znakomita kombinacja!
- Dobrej zabawy - BON APPETIT!
Poniżej chcielibyśmy umieścić galerię zdjęć Waszych dań, wg powyższego przepisu. Jeśli chcesz, by pojawiło się tam również Twoje zdjęcie i Twój chleb faszerowany - prześlij je na adres info@CookingVan.com. Dzięki!
Co myślisz o tym przepisie, jak Ci się podoba? Lubisz takie dania? Napisz w komentarzu poniżej.
ZOBACZ WSZYSTKIE WPISY |
Polub, komentuj, subskrybuj, obserwuj nas na: - BONUSY dla najaktywniejszych czytelników. |